Erhvervsforsker-samarbejde skaber bedre biologisk spildevandsrensning

Erhvervsforsker-samarbejde skaber bedre biologisk spildevandsrensning

Erhvervsforsker-samarbejde mellem Aalborg Universitet og vandrensningseksperter hos danske Krüger A/S har videreudviklet AAU-opfindelse og skabt mere effektiv spildevandsrensning selv under vanskelige klimaforhold i troperne.

Teknologien der bygger på en patenteret opfindelse fra to AAU-professorer, er en metode til at pacificere én type uønskede bakterier (glykogen-akkumulerende GAO) for at give den anden ønskede (polyfosfat-akkumulerende PAO) optimale betingelser til at optage og fjerne fosfor fra spildevandet i renseanlæg. Normalt har GAO-bakterierne alt for gode betingelser ved temperaturer over 20˚C, men AAU-forskernes forslag udnytter renseanlæggenes eksisterende kontrolsystemer på en ny måde til at ændre magtbalancen, selv når der er varmt.

Det har ført til et erhvervsforsker-samarbejde mellem Aalborg Universitet, vandrensningseksperter hos danske Krüger A/S og dets internationale moderskab Veolia. Sammen har de videreudviklet AAU-opfindelsen og skabt en mere effektiv rensning selv under vanskelige forhold i troperne. 

Veolia designer spildevandsanlæg til varme lande i Mellemøsten og Asien og arbejder netop med løsninger til god og pålidelig fosforfjernelse. Biologisk rensning er med til at forbedre CO2-regnskabet, reducere omkostningerne til kemikalier og forbedre fosforgenindvinding.

ErhvervsPhD’en har både forsket på området og gjort teknologien mere klar til praktisk brug, så den kan bruges globalt på koncernniveau. Vedkommende er efterfølgende blevet ansat i en delt stilling mellem Aalborg Universitet og Krüger A/S og får således muligheden for at følge projektet helt til dørs, blandt andet med et fuldskala-projekt i Indien og med udsigt til flere levedygtige kommercielle produkter. 

YDERLIGERE INFORMATION

ANDRE SUCCESFULDE CASES

Kontakt AAU Forskningsinnovation

Har du spørgsmål er du velkommen til at kontakte:

AAU Forskningsinnovation
Tlf.: 9940 9336 
E-mail: patent@adm.aau.dk

Medarbejdere og vejvisning

Du er velkommen til at følge med på vores SoMe: