Rumskrot – Det fjerner vi

Rumskrot – Det fjerner vi

Udtjente satellitter og andet rumskrot, der efterlades i kredsløb, udgør et stærkt stigende problem og har storpolitisk bevågenhed, fordi rumskrottet er en trussel for kommunikation og national sikkerhed. Rumskrottet truer fremtidig udnyttelse af rummet på grund af faren for kollisioner mellem aktive og udtjente satellitter, som er efterladt i rummet. Med opfindelsen af en simpel selvudfoldende konstruktion kan opfinderne fra Aalborg Universitet Esbjerg i fremtiden rydde en del af rumskrottet af vejen.

Opfindelsen består af en ringformet ramme, et sejl udspændt over rammen, en unik foldemetode, en forankring til satellitten og en låsemekanisme, som sikrer, at det sammenfoldede sejl først udfoldes, når satellit-missionen er overstået. Opfindelsen bygger således på et basisprincip kendt fra pop-up-telte, fold-ud-frisbees og de skærme, fotografer bruger til at styre lys og skygge, som dog kun kan foldes to til tre gange. Det unikke foldningsprincip gør, at rammen pt. kan foldes hele syv eller ni gange, hvormed opfinderne har skabt en ultra-kompakt, simpel og energi-neutral løsning, som kan bruges som vindbremse for udtjente satellitter i rummet.

I samarbejde med satellit-eksperterne fra GomSpace gennemførte opfinderne i 2011 et proof of concept-projekt, støttet af Styrelsen for Forskning og Innovation, som beviste, at opfindelsen er teknisk velegnet som satellitbremse til satellitter. I Low Earth Orbit (LEO) op til 1000 km fra jorden er der således luftmodstand nok til, at satellitbremsens kraftige forøgelse af en satellits overfladeareal vil bremse satellitten så meget, at den kommer ud af kredsløb og brænder op på vej ned gennem atmosfæren, i stedet for at ende som rumskrot.

Teknologien er først testet i AAU-regi igennem et Proof of Concept-projekt modtaget fra Forskning- og Innovationsstyrelsen, og yderligere modnet af Gomspace sammen med AAU til fuldskala-demonstration igennem et Højteknologifondsprojekt. Samarbejdet fortsætter derudover i TeSeR-projektet (Technology for Self-Removal of Spacecraft), der skal være med til at sikre, at fremtidige rumfartøjer ikke udgør en kollisionsrisiko efter udtjening. TeSeR-projektet er en del af EU's forsknings- og Innovationsprogram, Horizon 2020.

Yderligere INFORMATION

ANDRE SUCCESFULDE CASES

Kontakt AAU Forskningsinnovation

Har du spørgsmål er du velkommen til at kontakte:

AAU Forskningsinnovation
Tlf.: 9940 9336 
E-mail: patent@adm.aau.dk

Medarbejdere og vejvisning

Du er velkommen til at følge med på vores SoMe: