AAU modtager 50-70 nye opfindelser hvert år, som aktivt søges kommercialiseret. AAU har en af de højeste succesrater blandt danske universiteter for nyttiggørelse af forskning, og AAU Proof of Concept skal bidrage til fortsat at sikre dette, samt til at sikre, at flere forskningsresultater på tværs af alle hovedområder søges kommercielt nyttiggjort.
BAGGRUND FOR PROOF OF CONCEPT
Historisk set har ca. 10-15 opfindelser per år på Aalborg Universitet et stort kommercielt potentiale, men er samtidigt meget tidlige i processen. De skal derfor modnes og dokumenteres yderligere, for at kunne afsættes til virksomheder og/eller danne baggrund for forskningssamarbejde. Det ses ofte, at private virksomheder og investorer er tilbageholdende med at investere i tidlige universitetsopfindelser grundet den høje risiko.
Som led i AAU's strategi for 2022 og fremad, er der bevilget midler til en selvstændig AAU Proof of Concept-ordning. Med start primo 2018 har denne ordning til formål at lukke dele af det finansieringsgab, der er for modning af forskningsresultater og dermed sikre, at AAU forsat har succes med nyttiggørelse af forskning gennem fokus på både opfindelser, software og perspektivrige forskningsresultater i øvrigt.
FormålET PÅ AAU
Aalborg Universitet har et mål om at øge antallet af succesfulde kommercialiseringer. AAU Proof of Concept skal derfor køre efter et industri-nært koncept, som skal:
- Sikre midler til modning og dokumentation af tidlig, men lovende teknologi og forskningsresultater.
- Flytte teknologien til et stadie, hvor investorer og virksomheder kan tage over, så tidlige opfindelser og forskningsresultater med stort potentiale kan kommercialiseres.